Parketta, padló, asztal gyártástól a kivitelezésig


Kiváló minőségű faanyag magyar erdőgazdálkodásból

A kiváló minőségű faanyag, amelyet padlóinkhoz felhasználunk kizárólag magyar, FSC rendszerhez csatlakozott erdőgazdálkodásból érkezik hozzánk. Az 1993-ban a riói csúcson létrejött, független Felelős Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) célja, hogy elősegítse a világon a fenntartható erdőgazdálkodást és erdőművelést úgy, hogy a fa visszatelepítések folyamán érvényesül a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása. Mivel a magyarországi tölgyfa és kőrisfa az Európában megtalálható egyik legkiválóbb faanyag, így alapanyagainkat kizárólag hazai erdőkből szerezzük be. Az EDELHOLZ számára különösen fontos a fenntarthatóság és az ökotudatos gazdálkodás, minőségi fapadlóinkat több generációra tervezzük és az alapanyag ellátásban is hosszú távon gondolkodunk. Az FSC minősítésű erdőgazdálkodásokból érkező faanyag nem csupán kiváló minőségű, de lehetővé teszik, hogy unokáink is megismerhessék az erdők varázslatos hangulatát és élővilágát.

 

Hogyan lesz a nyers faanyag végül kész fapadló?

Miután az erőgazdálkodásnál az EDELHOLZ faipari szakemberei kiválogatták és megvásárolták a fapadló készítéséhez szükséges legjobb minőségű faanyagot, azokat zalalövői telephelyünkön hosszú és szakszerű szárítási folyamatoknak vetjük alá. Hogy üzemünkben nyáron is kiváló minőségű rönkállományt tartsunk fent, az erre a célra épített locsolt rönktereken a rönkök folyamatos, kontrollált locsolásnak vannak kitéve. Így biztosítjuk a nyers faanyag ideális nedvességtartalmának fenntartását, megóvva a rönköket a hirtelen kiszáradástól, fülledéstől és repedésektől.
A folyamat ezután a feldolgozással folytatódik, amikor is a rönkökből különböző szélességű deszkák készülnek, amelyeket későbbi felhasználási módjuk szerint szortírozunk.  Ezen a ponton válik el egymástól az asztalos minőségű fűrészáru és a tömörfa padló alapanyaga is. A megfelelő méretű és alapfeldolgozáson átesett faanyag ezután szárítási folyamatokon esik át, amely utolsó mozzanata egy számítógép által vezérelt, ellenőrzött hőmérsékletű és páratartalmú szárítókamrákban történik. Mivel a fapadló esetében különösen fontos a faanyag nedvességtartalma, ezért a későbbi gyártási folyamatok során is számos alkalommal, szúrópróbaszerűen ellenőrizzük az egyes szálak nedvességtartalmát. A szárítási folyamatok után a fapadló alapanyaga a további feldolgozás során szortírozásra kerül aszerint, hogy az egyes padlólapokban mennyi ághely található. Ezt a faanyag méretre vágása követi, majd összeállításra kerülnek a Triplex vagy Duplex elemek, amelyekhez kizárólag vizesbázisú ragasztóanyagot használunk. A következő fázisban a padlószálak ághelyeinek javítása és tapaszolása is megtörténik, ill. elkészül a nútféderes kiképzés. A készre tapaszolt fapadlók ezután mesterembereink kezei alatt egyedi felületi struktúrákat kapnak, amely után következik a felületek olajozása,végül pedig a csomagolás.
Az asztalos minőségű fűrészárú és a tömör fapadló gyártása során keletkezett fahulladék száz százaléka hasznosításra kerül, így gyakorlatilag az utolsó darabig minden faanyagot felhasználunk, nem vész kárba semmi. A leeső darabok, hántok faaprólék adja üzemeink fűtésének egy részét, a keletkező fűrészporból és a leeső darabok egy részéből pedig brikettet készítünk.
 

Az asztalos minőségű fűrészárú

Az asztalos minőségű fűrészáru a rönk felfűrészelésekor válik szét a fapadlónak szánt alapanyagtól. Innentől útjuk teljesen különböző helyeken vezet, bár feldolgozási módjuk igen hasonló. Akárcsak a padlóburkolat esetében, a fűrészáru esetében is kiemelkedően fontos, hogy a fa nedvességtartalma megfelelő legyen, ezért az asztalos minőségű fűrészáru is hosszú, precíz szárítási folyamatokon megy keresztül, mielőtt az EDELHOLZ szakemberei elkészítik belőle a kollekciónkban szereplő étkezőasztalokat, padokat vagy ülőkéket. Ezek az otthoni dizájn darabok, vagy rusztikus megjelenésű bútorok, minden esetben kézzel készülnek a megrendelői igényeknek megfelelően. Bútorainkról bővebben itt olvashatnak.
 

Faanyag típusaink: tölgyfa és kőrisfa

Ha az EDELHOLZ által felhasznált faanyag kerül szóba, jellemzően a tölgyfa kerül említésre, és csupán kevesen tudják, hogy számos fapadlónk elérhető kőrisfa verzióban is. Míg előbbit mindenki jól ismeri és igen közkedvelt alapanyaga mind a nagyméretű halszálkáknak, mind a svédpadlónak, addig hazánkban a kőrisfa kevéssé ismert és alkalmazott ezen a területen. Pedig épp olyan kiváló faanyag, mint a tölgyfa, sőt, keménysége és ereje még túl is szárnyalja közkedvelt vetélytársát. Valójában, ami miatt hazánkban kevesebben választják ezt a kiváló minőségű keményfa alapanyagot, az rajzolata és színe. A kőrisfa világosabb fafajta, s erezetének rajzolata sokkal dominánsabb és játékosabb a tölgyfáénál. Ennek köszönhetően pedig az ebből a faanyagból készült padlóburkolat sokkal karakteresebb és dominánsabb, mint egy tölgyfa padló, így egy kőrisfa svédpadlóval készülő enteriőr gondosabb, precízebb tervezést igényel, mégis egy jó belsőépítész keze alatt csodálatos projektek születhetnek felhasználásával. Az aktuális trendeket figyelembe véve a kőrisfa hamar révbe ér majd vetélytársa mellett, hiszen a szomszédos nyugati országokban már előszeretettel alkalmazzák a belsőépítészek ezt a faanyagot.
 

Parkettázás, és a svédpadló lerakása

A parkettázás és a svédpadló lerakására javasoljuk, hogy minden esetben válasszunk kiváló szaktudással rendelkező mesterembert. A nagyméretű halszálkák vagy a kiváló minőségű svédpadlók lerakását nem érdemes házilag elvégeznünk, mint például a hajópadlóét. A parkettázást épp úgy több generáció számára készítjük, mint tömörfa padlólapjainkat, így egyáltalán nem mindegy, hogy azok milyen aljzatra és milyen technikával kerülnek lerakásra. Azért, hogy segítsünk a különböző munkafolyamatokat átlátni, számos technológiai útmutatót állítottunk össze, amelyekben a különböző aljazoknak megfelelő lerakási módokat is számba vettük, továbbá részletesen írunk arról is, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a parkettázás folyamatának padlófűtés esetén is. Ebben az esetben különösen fontos, hogy útmutatónkat minden részletében betartassák, hiszen a nem megfelelően felfűtött és kiszárított aljzat később tönkre teheti a rá fektetett tömörfa padlóburkolatot. 
 

Komplex szolgáltatások: parkettázás és projekt management

Tisztában vagyunk vele, hogy napjainkban egyre nehezebb megbízható mesterembert találni, aki elvégzi a parkettázást és a svédpadló lerakását úgy, hogy az minden minőségbiztosítási elvárásnak megfeleljen. Éppen ezért hoztuk létre komplex szolgáltatásunkat, amely végigkíséri Önt a parkettázás teljes menetén és segítséget nyújt a padlóburkolat kiválasztásától egészen annak birtokba vételéig. Ennek az extra szolgáltatásnak a keretében kollégáink segítséget nyújtanak mind az árajánlatkérések kezelésében, az aljzat kiszáradásának és megfelelő előkészítésének ellenőrzésében, az időpont egyeztetésekben és a minőségellenőrzésben is. Amennyiben szeretné, hogy levegyük válláról mind ezt a terhet, forduljon szakértő kollégáinkhoz bizalommal.