Fapadló ápolási útmutató

A MINŐSÉGI FAPADLÓ, FAPARKETTA IS IGÉNYEL ÁPOLÁST!

Az OLI-NATURA olajokkal és wachsokkal kezelt padló, faparketta megőrzi a fa melegségét, természetes karakterét. Az olaj a fának különlegesen szép és természetes felületet biztosít, ellenállóvá teszi azt a felületre kerülő nedvességgel és szennyeződéssel szemben. Az olajjal kezelt fapadlók pórusai nyitottak maradnak, a fa tovább lélegzik, amely a helyiség páratartalmát is pozitívan befolyásolja.
 
Ahhoz, hogy minőségi parkettája tartósan szép maradjon és Ön sokáig örömét lelhesse benne, a parketta rendszeres, és mindenekelőtt megfelelő ápolást, tisztítást igényel. Az ápolás helyes és szakszerű elvégzése garancia Önnek egy élethosszig tartó minőségi felület megőrzésére. A rendszeres ápolást padlója, parkettája évről-évre patinásodva fogja Önnek meghálálni, éppen ezért kérjük, mindig tartsa be az ápolási útmutatóban foglaltakat.
 
Kérdés esetén forduljon bizalommal a kereskedőjéhez vagy a kivitelezést végző parkettás céghez, ahol is teljes körű padlóápolási és tisztítási tanácsokkal várják Önt.
 
Fapadlójához sok örömet kíván az EDELHOLZ csapata!
 
 
Általános tudnivalók:
Az impregnált felület az igénybevételtől függően természetes elhasználódásnak van kitéve, éppen ezért a rendszeres ápolás elengedhetetlenül szükséges. Mivel a fa egy természetes anyag, ezért folyamatosan idomul a helység levegőjének páratartalmához. Fűtési szezonban a levegő páratartalma lecsökken, amelyre a fa is nedvességleadással reagál, zsugorodik. A zsugorodás eredményeképpen a padló fugásodásnak indulhat, hosszantartó fűtési szezon esetén pedig ez a jelenség fokozódhat, szélesebb rések jelenhetnek meg padlóján. Nyár végén a fugák rendszerint kisebbek lesznek, vagy teljesen összezárnak, eltűnnek. A fugaképződést valamelyest meg lehet előzni például a fűtőtestre függesztett vízpárologtatóval és/vagy megfelelő mennyiségű zöld növény adott helyiségben történő elhelyezésével.
 • Általánosságban a helyiség hőmérsékletét kb. 20 °C-n, a relatív páratartalmat pedig 55-65%-on kell tartani, a fa jelentősebb méretváltozásának megelőzése érdekében.
 • Várjon legalább 2-3 napig, mielőtt a frissen olajozott padlót, parkettát használatba venné, vagy a takarítást megkezdené.
 • Ne használjon fémkefét, fém dörzsit. Kerülje az erős csiszoló hatású olajozópadok (korongok) használatát is.
 • Padlóján a por és a homok úgy viselkedik, mint a csiszolópapír, ezért azonnal távolítsa el azt. Szükség szerint a takarításhoz használjon porszívót vagy puha sörtéjű seprűt.
 • Az ápoláshoz és tisztításhoz kizárólag kiváló minőségű, egymással kompatibilis termékeket használjon.
 • A bejárathoz elhelyezett lábtörlőkkel hatékonyan csökkenthető a szennyeződés bejutása az adott helyiségbe.
 • Javasoljuk, hogy a széklábak aljára helyezzen filzet a karcok kialakulásának elkerülése érdekében, görgős székek alá pedig helyezzen székalátétet.
  
Fapadló, FAPARKETTA Száraz tisztítása
A padló puha sörtéjű seprűvel vagy porszívóval történő száraztisztítása a legalapvetőbb takarítási művelet, amelyet lehetőség szerint naponta ajánlott elvégezni. A homok és a por csiszolópapírként viselkedhet padlóján, finom karcolásokat ejthet azon.
 
Fapadló, Parketta Nedves tisztítása
A makacs szennyeződések eltávolításához használjon »OLI-NATURA Holzseifét (faszappan)«.  A faszappan gyorsan és hatékonyan távolítja el a zsírfoltokat anélkül, hogy a fapadló színét kifakítaná. Javasoljuk, hogy padlóját havonta legalább egyszer tisztítsa OLI-NATURA Holzseifével. A különösen erősen igénybe vett padlókat ajánlatos legalább hetente egyszer tisztítani.
 
FAPADLÓ ÁPOLÁS ÉS FELFRISSÍTÉS
Időnként az olajozott vagy wachsal kezelt felületek ápolást és felfrissítést igényelnek. Az ápolás hatására padlója, parkettája védelme újra biztosított a szennyeződésekkel szemben, a kisebb felületi karcok pedig könnyedén eltüntethetők.
A kemény wachsal kezelt padlók frissítését, ápolását végezze OLI-NATURA Holzpflegewachsal, az olajozott padlókét pedig OLI-NATURA Holzpflegeöllel vagy Edelholz-Nutro-val. Az ápolás és frissítés szükségességét a padló igénybevétele határozza meg, általánosságban javasoljuk azt évente elvégezni.
                                                 
FAPADLÓ, FAPARKETTA MÉLYTISZTÍTÁSA
Kézi vagy gépi mélytisztításra abban az esetben van szükség, ha a padló olyannyira erősen szennyezett, hogy azt a hétköznapi, normál tisztítás során eltávolítani nem tudjuk. A padló mélytisztítását bízza szakemberre a lehető legrövidebb és szakszerű munkavégzés érdekében. Mélytisztítás után padlóját újra olajozni szükséges!
Mélytisztításhoz használjon OLI-AQUA CLEAN 15.97 l Parkettgrundreinigert.
 
FAPARKETTA, FAPADLÓ NEDVES TISZTÍTÁSAOLI-NATURA HOLZSEIFE (FASZAPPAN)
KÍMÉLŐ HATÁSÚ FASZAPPAN MINDEN OLAJOZOTT ÉS KEMÉNY WACHSAL KEZELT FA-, PARKETTA - ÉS PARAFA PADLÓ RENDSZERES ÁPOLÁSÁHOZ.
 
Az OLI-NATURA Holzseife (faszappan) az olajozott és kemény wachsal kezelt minőségi faparketták, fapadlók rendszeres ápolására szolgáló szappanalapú koncentrátum. A kímélő hatású faszappan gondoskodik a padló gyors megtisztításáról és ápolásáról. Csak öntse a faszappant vízbe, mossa át a felületet és hagyja megszáradni – ennyi az egész! Makacs szennyeződés esetén magát a foltot kell kezelni, majd vízzel lemosni. A lakás átlagosan szennyezett padlóját havonta legalább egyszer javasoljuk átmosni OLI-NATURA Holzseifével. A gyakran használt, különösen erősen igénybe vett felületeket ajánlatos legalább hetente egyszer áttörölni.
 
A MELEGBURKOLAT TISZTÍTÁS LÉPÉSEI:
 • Távolítsa el a nagyobb szennyeződéseket seprűvel vagy porszívóval.
 • A Holzseife (faszappan) flakonját használat előtt jól rázza fel.
 • Adagoljon 25 ml (kb. 3 evőkanál) faszappant 5 liter langyos vízbe vagy 50 ml (kb. 6 evőkanál) faszappant 10 liter langyos vízbe.
 • Merítse a felmosót a szappanos oldatba, csavarja ki, majd így ködnedvesen törölje át a felületet.
Javaslat: A makacs szennyeződés esetén tegyen OLI-NATURA Holzseife koncentrátumot közvetlenül a foltra, majd néhány perc eltelte után törölje le a felületet egy nedves kendővel.
Megjegyzés: Feltétlenül kerülje a bő vízzel történő felmosást. Soha ne használjon hagyományos háztartási tisztítószereket, mivel a fát kiszáríthatja, és a padló, parketta felületkezelése is károsodhat.

Felfrissítés és ápolás (olajozott padlók)
 
Edelholz-Nutro (fakondicionáló)
Különösen GYORSAN SZÁRADÓ hidro-olaj minden porózus szerkezetű, olajozott FApadló és parketta felfrissítésére és ápolására.
Ahhoz, hogy az olajozott fapadló és a természetes hatású olajjal kezelt parketta mindig frissnek és szépnek tűnjön, elengedhetetlen a felület rendszeres és szükség szerinti ápolása. Az »Edelholz-Nutro« megújítja a védőhatást és egy víztaszító réteget képez a fa felületén, anélkül, hogy a fa színárnyalatát károsítaná. A kondicionáló táplálja és felfrissíti a fát, könnyen alkalmazható, szinte szagtalan, nem tartalmaz oldószert, és környezetkímélő tulajdonságával is kitűnik.

Lépések:
 • A felület ápolásának megkezdése előtt ajánlatos előzetesen száraz- és nedvestisztítást végezni OLI-NATURA Holzseifével. A felületet hagyja teljesen megszáradni. 
 • A flakont használat előtt jól rázza fel. 
 • Hordja fel az Edelholz-Nutro-t (fakondícionáló) (kb. 20-30 g anyagot m²-enként) permetezővel vagy törlőeszközzel egyenletesen, vékonyan a padlóra, majd egy puha törlőpárnával, kézzel vagy polírozógéppel végezze el a polírozást. 
 • A felület 2 óra elteltével lesz járható, de legyen óvatos! Egy éjszaka száradást követően a padló, a parketta már teljesen terhelhető. Az első napokban ne alkalmazzon nedves felmosást.
Javaslat: Az olajozott fafelület kisebb sérülései szépen átdolgozhatók. Az érintett részt egy finom csiszolópaddal megcsiszolhatja, majd után olajozhatja.
 Itasson át egy fehér polírozó korongot vagy pamutkendőt Edelholz-Nutro-val, (kb. 20-30 g anyagot használjon m²-enként), és dörzsölje be egyenletesen a fába. A felesleges anyagot száraz pamutkendővel távolítsa el.
 
OLI-NATURA HOLZPFLEGEÖL (FAÁPOLÓ OLAJ OLAJOZOTT PADLÓKHOZ)
LENOLAJBÁZISÚ, TERMÉSZETES FAÁPOLÓ OLAJ minden porózus szerkezetű, olajozott FA-, PARKETTA- ÉS PARAFA PADLÓ FELFRISSÍTÉSÉRE.
Ahhoz, hogy az olajozott parketta- vagy parafa padló mindig természetesen frissnek és szépnek tűnjön, elengedhetetlen az olajozott padló felületének rendszeres és szükség szerinti ápolása. Az OLI-NATURA faápoló olaj ötvözi a regeneráló és ápoló hatást, eltünteti   az enyhe felszíni sérüléseket, és a padlónak újra mélységet, ragyogást kölcsönöz. A gyárilag olajozott parketta élei és fózai a gyári olajozás által nedvességgel szemben ellenállóak, az újabb ápolás pedig a felület nedvesség elleni védelmét javítja. (Próbafelület elkészítése javasolt). A felfrissítés a teljes felületen vagy részlegesen is alkalmazható.
 
Lépésről lépésre:
 • Minden padlóápolás előtt ajánlatos a száraz- és nedves tisztítást OLI-NATURA Holzseifével elvégezni.  Nedves tisztítás után hagyja a padlót teljesen megszáradni!
 • A flakont használat előtt jól rázza fel!
 • A padlóápoló olajat permetezve, vagy egy olajozópad segítségével egyenletesen hordja fel a felületre (10 g/m2), majd max.10 percig hagyja az olajat a fába beívódni. 10 perc elteltével, egy fehér polírozópaddal kézzel, vagy egytárcsás polírozógéppel dolgozza be a fába. Ügyeljen arra,hogy ne maradjon felesleges olaj a felületen, szükség szerint egy pamutrongy segítségével itassa fel a padló felületéről.
 • A felületet használat előtt hagyja legalább 12 órán át száradni. Az első napokban ne alkalmazzon nedves tisztítást.
Javaslat: Az olajozott fafelület kisebb sérülései jól átdolgozhatók. Az érintett helyet enyhén megcsiszolhatja és után olajozhatja. Itasson át egy puha törlőpárnát vagy pamutkendőt faápoló olajjal (kb. 10-20 g/m2), és dörzsölje be a fába. A felesleges anyagot legfeljebb 10 perc elteltével, száraz pamutkendővel távolítsa el. Ügyeljen arra, hogy ne maradjon vissza olajfelesleg a felületen.
Megjegyzés: Az olajjal átitatott rongy/törlőpárna öngyulladás miatt veszélyes! Ezért a rongyot/törlőpárnát használat után azonnal vízbe kell áztatni.
 
Felfrissítés és ápolás (kemény waxxal kezelt padlók)
 
OLI-NATURA HOLZPFLEGEWACHS (faápoló wachs)
TERMÉSZETES FAÁPOLÓ WACHS KEMÉNY WACHSOLAJJAL KEZELT FA-, PARKETTA- ÉS PARAFA PADLÓK FELFRISSÍTÉSÉRE.
Az igénybevételtől és elhasználódástól függően a padlót időnként OLI-NATURA Holzpflegewachsal kell frissíteni. Az ápoló wachs UV-olajozott felületek ápolására is alkalmazható (próbafelület létrehozása szükséges).
A faápoló wachs könnyen kezelhető védő filmréteget képez a padló felületén, kiegyenlíti a kisebb sérüléseket, a felület újra selymes, matt hatású lesz. A felfrissítés a teljes felületen vagy részlegesen is alkalmazható.
 
Lépésről lépésre:
 • Minden padlóápolás előtt ajánlatos a száraz- és nedves tisztítást OLI-NATURA Holzseifével elvégezni.  Nedves tisztítás után hagyja a padlót teljesen megszáradni!
 • A flakont használat előtt jól rázza fel!
 • A padlóápoló olajat permetezve, vagy olajozópad segítségével egyenletesen hordja fel a felületre (10 g/m2), majd max.10 percig hagyja az olajat a fába beívódni.10 perc elteltével, egy fehér polírozópaddal kézzel, vagy egytárcsás polírozógéppel dolgozza be a fába. Ügyeljen arra,hogy ne maradjon felesleges olaj a felületen, szükség szerint egy pamutrongy segítségével itassa fel azt a fapadlóról.
 • A frissen ápolt padlót 12 órán keresztül hagyjuk száradni, ha szükséges 24 órán át. Az ápolás utáni első napokban kerülje a nedves tisztítást!
Javaslat: A wachs-os fafelület kisebb sérülései jól átdolgozhatók. Az érintett helyet enyhén megcsiszolhatja és után olajozhatja. Itasson át egy puha törlőpárnát vagy pamutkendőt faápoló olajjal (kb. 10-20 g/m2), és dörzsölje be a fába. A felesleges anyagot legfeljebb 10 perc elteltével, száraz pamutkendővel távolítsa el. Ügyeljen arra, hogy ne maradjon vissza olajfelesleg a felületen.
Megjegyzés: Az olajjal átitatott rongy/törlőpárna öngyulladás miatt veszélyes! Ezért a rongyot/törlőpárnát használat után azonnal vízbe kell áztatni.


 EDELHOLZ ÁPOLÁSI ÚTMUTATÓ - Letöltés (PDF)