Csaphornyos parketta és nútféderes parketta


A csaphornyos és a nútféderes elnevezés a parketta lapok egymáshoz való kapcsolásának módját jelentik. A két elnevezés valójában ugyanazt a mechanikai kapcsolatot jelzi, utóbbi azonban a német nut és feder szavak összekapcsolásával jött létre az eredeti ’Nut- und Feder-Verbindung’ elnevezésből, amely magyarul annyit tesz: csap és horony kapcsolás.
 

Csaphornyos parketta működése

Működése egyszerű, a parketta egyik oldalán egy kiálló nút található, ellentétes oldalán pedig egy vájat kerül kialakításra, amelybe a szomszédos parketta nútja csúszik be. A csaphornyos parketta elnevezés jellemzően az idősebb generációknak lehet ismert, ma már azonban mind a két kifejezést használják erre a típusú kötésre. Ennek a kialakításnak az előnye, hogy erősebb kapcsolódás hozható létre az egyes parketta elemek között.
 

Csaphornyos parketta lerakása

Mind a szalagparketta, mind a nagyméretű halszálka parketta csaphornyos kialakítással készül, bár előbbi esetében előfordulhat, hogy klikkes kapcsolódási móddal készítik el, amely a gyors lerakást és felszedést segíti, arra az esetre, ha valaki ideiglenesen tervezi a szalagparketta lerakását.