TERASZBURKOLATOK

 

Teraszburkolat típusból is sokféle létezik, akár csak a beltéri burkolatokból. Választhatunk hidegburkolatot, amely kerámiából vagy kőből készül, vagy melegburkolatot, ami fa alapanyagú. A valódi fa teraszburkolat kétségkívül a természetszeretők kedvence, és persze azoké is, akik nem szeretik, ha lábuk alatt felforrósodik a talaj. Mivel mi az EDELHOLZ-nál szeretünk komplex megoldásokat nyújtani, ezért fontosnak tartottuk, hogy a valódi fa szerelmesei teraszukon is élvezhessék a természet szépségét. Ezért megalkottuk teraszburkolat családunkat, amely bordázatlan, finom tapintású, sík felülete rendkívül elegáns hangulatot kölcsönöz otthonunk tereinek, legyen szó egy kedves erkélyről, vagy egy hatalmas medenceparti teraszról.
 

Különleges a kőrisfa teraszburkolat

Bár az EDELHOLZ név hallatán legtöbbünknek a tölgyfa jut eszébe, teraszburkolat családunk alapanyaga a kőrisfa. Akárcsak a tölgy, úgy kőris termékeink is 100%-ban magyar, FSC minősítésű erdőgazdálkodásból kerülnek kitermelésre. Mivel a kültéri burkolatoknak azonban különösen ellenállónak kell lennie az időjárással szemben, fa teraszburkolatainkat a kemény, kikezdhetetlen, hőkezelt kőrisfából készítjük. Ez a fafajta intenzív rajzossága miatt, hazánkban beltéri burkolatok terén igazságtalanul elhanyagolt. Kevesen is tudják, hogy kínálatunkban kőrisfából készült svédpadlók is megtalálhatók, amelyek az utóbbi pár évben igen közkedveltek az osztrák és a skandináv területek lakói közt. Kőrisfa alapanyagot teraszburkolat gyanánt persze nem rajzossága, hanem ellenállósága és jó hőkezelhetősége miatt használunk.
 

Hőkezelt fa teraszburkolat

A hőkezelésnek köszönhetően a kőrisfa megedződik, stabilabb lesz, és kevésbé reagál a környezet páratartalmára. Emellett a hőkezelés másik nagy előnye, hogy a faanyag gyakorlatilag vegyszer mentesen kerül tartósításra, így ellenáll a gombásodásnak is. Az eljárásnak köszönhetően, a fa színe átalakul, a világos, natúr színből telített, enyhén vörös árnyalatú, sötétebb barnára vált. A kőrisfa teraszburkolat rajzossága a hőkezelés után is megmarad, ám a sötétebb szín miatt, az kevésbé uralja vizuálisan a lapokat.
A színváltozásokat, és a kőrisfa festői rajzosságát a legjobb a maga valójában látni, ezért javasoljuk látogasson el bemutatótermeink egyikébe, ahol kollégáink minden teraszburkolattal kapcsolatos kérdésében késségesen segítenek.
 

A teraszburkolat olajos felületkezelésének előnyei a lakkozással szemben

Mi az EDELHOLZ-nál kiemelt figyelmet fordítunk a részletekre, így a teraszburkolat olajos felületkezelésére is. Ahogy minden termékünknél, úgy kültéri burkolatainknál is kizárólag a legjobb minőségű, természetes olajokat használjuk. Alkalmazásukkal a fa pórusai nyitottak maradnak, így burkolataink életciklusuk végéig lélegzők és élők lesznek. De miért különösen fontos a teraszburkolat olajos felületkezelése? A kültéri burkolatok, legyen szó bármilyen típusról is, hatványozott környezeti behatásnak vannak kitéve beltéri társaikkal ellentétben. Itt nem csupán az erős napsugárzásra, a csapadékra és a hideg meleg időszakok váltakozására gondolunk, hanem a pakolás, játék, grillezés, és általában az aktív életvitellel járó mechanikai behatásokra is. Ha egy teraszburkolat olajos felületkezelést kap, lélegző képessége miatt, ellenállóbbá válik a környezeti változásokkal szemben. Mivel az olaj mélyen beszívódik a fába, az esetleges felszíni sérülések nem okoznak kárt az anyagban. Ezzel szemben, ha egy lakkozott felületen a lakkréteg megsérül, ott a nedvesség beszivárog a védőréteg alá, és időről időre kikezdi a felületet. Ez végül pedig a lakkréteg felrepedéséhez vezet. Hasonló problémát okoz egy másik jelenség is, a napsütés és a hőmérsékletváltozások hatására való lakk repedezés, amelynek oka, a lakk rugalmatlansága a fával szemben. Minezek tudatában, már nem is kérdés, hogy minden esetben a fa teraszburkolat olajos felületkezelését javasoljuk.
 

EDELHOLZ fa teraszburkolat lerakása, szerelése

Az EDELHOLZ fa teraszburkolat rendszert úgy fejlesztettük ki, hogy lerakása és szerelése a lehető legegyszerűbb legyen. Emellett különösen nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a rögzítési módok a legnagyobb mértékben védelmezzék a faanyagot az esetleges károsodástól. Éppen ezért teraszburkolati rendszereinket a rögzítőelemekkel együtt kínáljuk ügyfeleinknek, hogy a megfelelő minőséget biztosítsuk.
Fa teraszburkolat rögzítése
Az általunk készített fa teraszburkolat elemeit párnafákhoz rögzítjük, egy speciális, alsó rögzítő klipsz segítségével. Ezek, a burkolat elkészülte után láthatatlan rögzítő elemek, időjárás és UV állók, így hosszú-hosszú éveken át tartják majd helyükön a teraszburkoló elemeket. A klipszek nagy előnye, hogy rugalmas cserelehetőséget biztosítanak, az egyes sorokban. Ha például véletlenül olyan mértékben sértenénk meg az egyik lapot, hogy az cserére szorul, nem kell felszedni a komplett teraszburkolatot.
Fa teraszburkolat élettartama
A klipszes rögzítési megoldással a lapok élettartamát is meghosszabbítjuk. Amennyiben csavarral tögzítenénk az elemeket, a faburkolatba süllyesztett csavar mentén könnyebben beszivárogna a nedvesség az anyag belsejébe, és hamarabb kikezdené azt. A klipszek előnyei mellett, fontos megemlíteni a párnafák jelentőségét is, hiszen a párnafák által kialakult légrés a teraszburkolat számára jobb szellőzést biztosít, ami növeli annak élettartamát is.
         

A fa teraszburkolat természetes színváltozása

Ha fa teraszburkolat kerül otthonunkba, fontos tudni, hogy az idők során felületén színváltozás áll majd be. Mivel a hőkezelt kőrist csak természetes felületkezelésnek tesszük ki, a fa élőként viselkedik majd burkolatként lerakva is. Ez pedig azt jelenti, hogy a fa teraszburkolat napsugárzás hatására fokozatosan elveszti vöröses-barnás színét, és kellemes világos szürke árnyalatúvá alakul át. Ez az átváltozás a fa természetes átalakulási folyamatainak része, és egyben egy különösen szép jelenség is. Fontos tudni, hogy a színváltás természetes felületkezelési anyagok használatával nem akadályozható meg. Mivel számunkra ugyanakkor az a legfontosabb, hogy ügyfeleinknek ember és környezetbarát megoldásokat nyújtsunk, így teraszburkolatainknál sem használunk szintetikus színezőanyagokat és felületkezelést. 
 

A kőrisfa teraszburkolat ápolása

Hogy az élő kőrisfa teraszburkolat szépségét hosszan megőrizze, rendszeres ápolása javasolt.  Ez persze nem jelenti azt, hogy életünket innentől a burkolat fogja majd meghatározni, csupán évente egy esetleg két alkalommal kell erre egy kis időt szánnunk. A kőrisfa teraszburkolatok ápolása rendkívül egyszerű, hiszen az ápoló olajat csupán be kell mosnunk a fa felületébe. Ez a folyamat semmivel sem bonyolultabb, mint egy egyszerű felmosás, így akár magunk is könnyedén elvégezhetjük a feladatot. Kőrisfa teraszburkolataink ápolásáról és az ajánlott ápolószerekről az alábbi linken informálódhat részletesen.
 

Terasz ötletek

Ügyfeleinknek segítünk terasz ötletek terén is. Éppen ezért érdemes hozzánk ellátogatni már a tervezés korai szakaszában. Kollégáink sokéves tapasztalatának köszönhetően rengeteg terasz ötlettel szolgálnak, ráadásul a bonyolultabb szerkezeti, és formai kialakításokra is igényes, szép megoldásokat tudnak javasolni. A kreativitás határtalan, előttünk pedig nincs lehetetlen terasz ötletek terén, hiszen a legkisebb erkélyt is oázissá változtatja egy fa teraszburkolat és pár üde zöld növény. A nagyobb teraszoknál pedig egy meleg nyári napon, mesés teraszburkolattal a lábunk alatt úgy érezhetjük magunkat, akár egy vitorláshajón az óceán közepén.
 

Fenntarthatóság a teraszburkolat esetében

Számunkra a fenntarthatóság kiemelkedően fontos és ez igaz a teraszburkolat esetében is.  Manufaktúránk számára nem kérdés, hogy alapanyagainkat csak olyan hazai, tudatos erdőgazdálkodásokból szerezzük be, amelyek megkapták a nemzetközi FSC minősítést. Termékeink ugyanakkor nem csupán a megújuló alapanyagforrásnak köszönhetően fenntarthatók. Az általunk készített teraszburkolatok kizárólag természetes olajos kezelést kapnak, így az egyes padlóelemeinkben nincs olyan összetevő, amely termékélettartama után, ne bomlana le a természetben.  Kulcs kérdés és információ ez azoknak, akiknek fontos környezetünk és a jövő megóvása, hiszen a fa–műanyag kompozitból készülő teraszburkolattípusokkal ellentétben, egy EDELHOLZ valódi fa teraszburkolat megújuló és teljes mértékben lebomló megoldást nyújt Önnek és családjának.