NAGYMÉRETŰ HALSZÁLKA PARKETTA


Leendő otthonunk tervezése összetett és felelősségteljes feladatok sokasága, ahol évtizedekre szóló döntéseket kell meghoznunk, ezek közé tartozik padlóburkolat és a parketta választás is. Az Edelholz minőségi parkettái egy életen át kísérik majd Önt és családját. Segítünk, hogy minden kérdésére választ kapjon, és tömör fa parkettáink közül az Ön számára legmegfelelőbbet választhassa.
 

Az ideális parketta, padlóburkolat kiválasztása

Otthonunk tervezésekor kiemelt figyelmet érdemes fordítani a padlóburkolat, parketta kiválasztásának témakörére. A falak mellett ez az a felület, amivel legnagyobb terjedelemben rendelkezünk, így mind esztétikai, mind minőségi szempontból is az a cél, hogy a számunkra ideális padlóburkolat kerüljön kiválasztásra. De mégis mi alapján válasszunk? Hidegburkolat vagy melegburkolat? Fapadló, parketta vagy inkább valami más? Záporoznak a kérdések, de az első és legfontosabb valójában az, hogy ismerjük magunkat és szokásainkat. Ha szeretünk otthon mezítláb, vagy zokniban lenni, kisgyermekek töltik be a lakást, vagy alkalmanként nagy társasággal egy-egy házibulin a padló szolgál ülőhelyként, akkor az ideális padlóburkolat számunkra a melegburkolat. Tanácsokért egyeztessen időpontot bemutatótermeinkbe készséggel állunk az Ön rendelkezésére.
 

Parketta kínálatunk

A melegburkolat, a parketta előnyei

A melegburkolat elsőszámú előnye már a nevében rejlik: meleg. Tapintása kellemes, hőérzetünket emeli, emellett pedig nyugtató hatással lehet ránk. Bár számos melegburkolat típus megtalálható, ezek közül a parketta más néven: nagyméretű halszálka parketta az, amit leginkább ajánlunk. Hiszen ezek, a természet valódi szépségét biztosítják, miközben az élő fa minden előnyét magában hordozzák. Emellett az Edelholz tömör fapadló kínálata közül ez a melegburkolat típus az, amely talán a legkreatívabban alkalmazható, és számos lakberendezési stílushoz is társítható.
 

Parketta, a generációk barátja

A tölgyfa parketta tömör fából készül, így valójában egy élő padló típus. A keményfa parketta ellenálló és megfelelő ápolás mellett akár több évtizeden át is jó szolgálatot tesz tulajdonosainak. Gondoljunk csak bele, egy régi lakás megvásárlásakor, a szépen karbantartott minőségi faparketta külön értéket képez még az új tulajdonos számára is. Ha pedig a hosszú évtizedek távlatában a tisztítás és a karbantartás nem bizonyult elegendőnek, újbóli lehetőség van arra, hogy a parketta felújításra kerüljön, mi pedig szinte új padlóval gazdagodhatunk. Mivel az Edelholz számára a hosszan tartó minőség biztosítása elsődleges szempont, így a fapadló és fa parketta szakszerű tisztításáról és karbantartásáról, ügyfeleinket különös részletességgel tájékoztatjuk.
 

Edelholz nagyméretű halszálka parketták kreatívoknak

Az Edelholz nagyméretű halszálka parketták, merőben különböznek a régi idők kiselemes halszálka típusaitól. Az elegáns, szokásosnál nagyobb méretű halszálka minőségi parketta tágítja a teret, és nagyvonalú megjelenést kölcsönöz a padló számára. Mind a parketta lerakás módja, mind az egyes nagyméretű halszálka parketták megjelenése lehetővé teszi, hogy egyedien alakítsuk a padlóburkolat megjelenését, legyen az akár egyszerű szalagminta, halszálka, fonott- vagy sakktábla minta, netán egyedileg tervezett, esetleg klasszikus parketta minta. Az Edelholz minőségi parketta kínálatában egyaránt megtalálhatóak a rusztikus, enyhén antikolt és a modern, finom kidolgozású nagyméretű halszálka parketták is. A minimal design kedvelőinek pedig különösen ajánljuk újdonságaink közül a Whitewash parketta típust. Ez az antracit fapadló kiváló kiegészítője a friss szemmel átalakított nagypolgári lakásoknak, vagy az északi, jellemzően Dán építészetet kedvelőknek.
 

Parketta és padlófűtés

Vajon kerülhet-e parketta a padlófűtés fölé? Évek óta kikophatatlan kérdése-ez a különböző lakberendezési témájú blogoknak. A válasz igen, de nem akárhogy. Mivel a fapadló él, így a hő és a páratartalom is befolyásolja élettartamát és minőségét. Fontos tudnunk, hogy ha padlófűtés kerül a fapadló alá, számos dologra kell figyelnünk, már az aljzat elkészítésétől, és kiszárításától kezdve. Ezeket a parketta technika témakörbe tartozó információkat vásárlói tájékoztatónk „Az Edelholz tömörfa svédpadlók fektetése padlófűtésre” fejezetben összegeztük. Ahhoz, hogy fapadlója hosszú éveken át megfelelő minőségben szolgálhassa kényelmét, kérjük kivitelezőjével szigorúan tartassa be az ott leírtakat. Önnek pedig a hétköznapok során mindössze a következő pár dologra kell figyelnie: a fűtési szezonban a padlófűtés által keltett meleg levegő alacsonyabb páratartalmat eredményez, ami a nagyméretű halszálka parketták belsejében fúgák képződését eredményezheti. Ez ugyan a minőségi faparketta esetében természetes jelenség, mégis jobb, ha elejét veszi a páratartalom megfelelő, 40-60%-on tartásával. Továbbá padlófűtés esetén kiemelten fontos, hogy a fapadló felszíni hőmérséklete soha ne haladja meg a 25°C-ot. Ha ezeket, és a tájékoztatónkban leírtakat pontosan betartja, burkolata azt hosszú élettartammal és ragyogó külsővel fogja azt meghálálni.
 

A parkettázás művészete

A parkettázás egy komoly szakértelmet kívánó foglalkozás, ahol egy jó mesterember kincset ér. Nem csupán a halszálkákból kialakított minta az, amire odafigyeléssel kell tekintenünk, hanem a lerakás megfelelő minőségére is. Mindig válasszunk megbízható referenciákkal bíró mestert, aki a termékelőírásoknak megfelelően végzi a parkettázás menetét. Ha ilyen szakértő felkutatása gondot okozna, kollégáink ajánlással segíthetnek.  A legfontosabb ugyanakkor mégis, hogy ügyfeleink is tisztában legyenek a parkettázás folyamataival, annak buktatóival. Ezért minden esetben javasoljuk, hogy termékleírásainkat részletesen olvassák át.
 

Hogyan fektessük a minőségi parkettát és mire jó a szegélyléc?

Bár a modern padlóburkolatok idején a szegélyléc az, amit egyre többen szeretnének elhagyni, de az élő minőségi faparketta esetében ezt mégsem tehetjük meg. Ennek oka pedig elsősorban parketta technikai kérdés. Az élő faparkettát nem szabad teljesen a falig fektetni, hiszen az az idők folyamán természetéből kifolyólag mozog, tágul. Ezt a dilatációs rést hivatott a szegélyléc eltakarni. De nem csupán ez az, amivel hasznunkra válik. Jelenléte a takarítást is segíti, hiszen védelmezi a falat, különösen, ha egy vastagabb szegélyléc típust választunk. Nem utolsó sorban pedig a téralakításban is segítségünkre lehet! A padló a falra való kismértékű felvetítése, egy kis alapterületű lakásban tértágító hatású lehet, hiszen optikai csalással ugyan, de a szegélyléc megnöveli a padló területét.
 

Parkettalakk mentesen is védett minőségi faparketta, fapadló

A parkettalakk kézenfekvő felületkezelési megoldásnak tűnhet, de nem az Edelholz minőségi tölgyfa parkettáinál. Hogy a fa tovább élhessen és lélegezhessen, kétféle parketta felületkezelési eljárást javaslunk. Az egyik az olajos faparketta felületkezelés, amely mélyen beivódik a tölgyfa pórusaiba, és könnyen felújíthatóvá teszi azt. A másik a wachs-os felületkezelés, ahol a wachs a faparketta felületén erős, ellenálló réteget képez, ezzel segítve a mindennapos tisztítást. Utóbbi eljárás a felújítás műveleteit teszi komplikáltabbá. Szintén ez az a típus, amely a parkettalakk megjelenését idézi, ugyanakkor annál sokkal kifinomultabb. Felületkezelési eljárásaink nem csupán a fapadlónak kedveznek, hanem környezetünknek is, hiszen az oldószeres parkettalakk és más lakkok jóval nagyobb környezeti terhelést jelentenek, mint a természetes olajok és wachs-ok.